הפוסט הזה קצת חריג ביחס לרוב הפוסטים שלי, והגיע זמנו להיכתב.
למרות שמחר נתחיל לחגוג את אחד החגים המרגשים והמיוחדים, חג החנוכה, (בעצם, איזה חג הוא לא כזה?), אני בוחרת לנצל את ההזדמנות השבועית שלי לכתוב דווקא על הנושא הזה היום כיוון שב – 25 לחודש נובמבר למניינם, (לפני 3 ימים) חל יום המאבק הבינלאומי לאלימות נגד נשים. ולאור המקרים הרבים שארעו בשנה האחרונה ולאור השינויים שהחברה החרדית עוברת, אני מרגישה זכות וחובה להתייחס (גם) לנושא הזה. אתחיל מהעובדה הפשוטה: אני לא מומחית בתחום האלימות נגד נשים. יש לכך נשות מקצוע עם התמחות ספציפית. בצוות שלי יש מס' מצומצם של מומחיות בתחום בשלב הזה (ואשמח לצרף עוד נשות מקצוע העוסקות בתחום. מוזמנות לשלוח מייל עם רקע מקצועי ואשמח ליצור איתכן קשר). יחד עם זה, לאור העבודה שלי אני נתקלת באלימות נגד נשים כל הזמן, ומפנה אותן הלאה לכתובות מתאימות יותר אני מוצאת לנכון לכתוב על כך בקצרה. חלקן אפילו לא יודעות שהן נמצאות בתוך קשר אלים, וזה החסד הראשון שלי איתן: לעזור להן לפקוח את העיניים בזמן ובקצב המתאים להן. לכבוד היום הבינלאומי, הנה כמה עובדות שכל אישה חייבת לדעת, גם אלו שרוצות לסגור את עיניהן ואוזניהן כאילו הנושא הזה לא קיים:
– גבר שמונע מאשתו להחזיק כרטיס אשראי או מזומן או כל אמצעי תשלום אחר, אין לה גישה לחשבון הבנק, היא לא יכולה למשוך כסף וכל קניה דורשת את רשותו והסכמתו. היא תלויה בסכום יומי\שבועי\חודשי שהוא מקציב לה, וגם בסכום הזה היא נדרשת להראות קבלות ו\או לדווח על כל הוצאה. כמובן שסעיף זה אינו רלוונטי במידה ומדובר באישה מכורה לקניות שבהוראת אנשי מקצוע לא יכולה להחזיק כל גישה לכסף כחלק מההליך הטיפולי. – גבר שיכול לקנות לעצמו כל מה שמתחשק לו אבל לאשתו ולילדיו – פתאום אין לו כסף. – גבר שמכריח את אשתו לספק את צרכיו האישיים מבלי להתחשב בצרכיה, בכוחותיה, ומבלי לסייע לה לרצות להקדיש את הזמן ואת כל הנדרש לשם כך, לרוב בצירוף איומים ואזהרות בחסות התורה ותחת ציטוטים על מחוייבות האישה בנושאים רגישים אלו. מה שהוא לא טורח לומר, זה שבנושא זה יש גם לו הלכות רבות ושאסור לגבר לכפות את עצמו על אשתו, וחובתו לרצותה (ר' בקמץ), ובכל מקרה יש לשאול שאלת רב בנושא זה, ולא פעם ההלכה היא לטובת האישה (אבל נשים לא טורחות לשאול ומסתמכות על הבעל, וכשמדובר בגבר שפועל ממקום אינטרסנטי – ההלכה, מבחינתו, לגמרי לא במקום הראשון, אלא כשהיא משרתת את הצרכים שלו). – גבר שמעביר את ימיו בבטלה מוחלטת ומאלץ את אשתו לעבוד כדי לפרנס את הבית, ובמקביל להמשיך ולדאוג לילדים, לכביסות, ולכל מה שצריך, בעוד הוא נהנה מהחיים. – גבר שמשפיל את אשתו עד עפר, מקטין אותה בכל הזדמנות, לועג לה, מספר לה שאף אחד אחר ממילא לא היה רוצה אותה והוא עוד עושה לה טובה שהוא נשוי לה. – אישה שאין מקום לדעתה. יש דעה אחת ואמת אחת והיא… שלו. – אישה ש'הולכת על ביצים' וחיה בחשש אמיתי. – אישה שבעלה מעיר אותה בלילה, או כשהיא נחה את שנת הצהריים שלה, כשהוא מחליט שהוא צריך ממנה משהו (ולא משנה מה), וחוזר על כך שוב ושוב לפי ראות עיניו. – גבר שמידי פעם, מסיבות כאלו ואחרות (ואין אף סיבה שהיא מוצדקת בכל מקרה) נתקף בהתקף זעם, מתפרץ ללא שליטה, שובר חפצים, מפרק דלת בבית, ומכלה את זעמו על עצים ואבנים בנוכחות אשתו ו\או הילדים. ויש עוד דוגמאות רבות מאד… כל אלו ועוד נכנסים תחת מסגרת של "אלימות" ונמנעתי מדוגמאות שהלב לא יכול לסבול.
כן, גם נשים חזקות, חכמות ומוצלחות חוות אלימות. אם את כזו – את לא לבד.
אלו סימני אזהרה בסיסיים לכל אישה כדי לבדוק עם עצמה האם היא עוברת התעללות בתוך מערכת יחסים.
כאמור, זו לא המומחיות שלי ולכן הפוסט הזה לא מפרט יותר מידי. במקרים אלו אני מציעה לפנות, במידת הצורך וגם במצב של ספק, לאפשרויות הבאות: אפשרות 1: המוקד הטלפוני של משרד הרווחה שמספרו 118 הנותן מענה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, בכל ימות השנה (למעט יום כיפור). במוקד ניתן מידע וסיוע בנושאי רווחה, מיצוי זכויות וזכויות עובדים, לכל סוגי הפונים, כגון:
אפשרות 2: עמותת בת מלך – סיוע לנשים דתיות וחרדיות הסובלות מהתעללות על ידי בעליהן. עמותת בת מלך מעניקה סיוע נפשי ומשפטי לנשים דתיות-חרדיות הסובלות מהתעללות פיזית ונפשית ע”י בעליהן ונמצאות בסכנת חיים. הקו החם 1-800-292-333. נ.ב. חשוב: כשאישה נמצאת בסכנת חיים, חובה עליה להרים טלפון לאחת מהאפשרויות הנ"ל ולבקש עזרה מיידית. במקרים בהם אישה מזהה שהיא בקשר פוגעני אך לא נמצאת בסכנת חיים, יש לפנות לאנשי מקצוע העוסקים בתחום (אני יכולה להפנות אליהם) על מנת לקבל עזרה ולעבור תהליך בו האישה תקבל כח ותיהיה חזקה מספיק לעמוד מול הפוגע ולעצור את התנהגותו, או, במקביל, לקבל כח להפסיק את הקשר.
ולסיום, הנה אחת הדרכים לקבל עזרה במצב של סכנת חיים שרץ ברשת. אין לי מושג מה המקור אבל מפאת החשיבות – אני מעבירה אותו אליכן כמו שהוא. משטרה: "משטרה שלום" אישה: "שלום, אני רוצה להזמין פיצה משפחתית" משטרה: "גברת, התקשרת למשטרה, לא לפיצה" אישה: "הכתובת זה צ'לנוב 6, תל אביב" משטרה: "גברת, לא שמעת מה אמרתי? אין לי זמן למשחקים, תתביישי לך שאת מבזבזת זמן למשטרה, את יודעת כמה עומס יש לנו פה? שלום, ביי!" אישה: "לא לא את לא מבינה! אני חייבת לעשות הזמנה למרות שיש עומס! בבקשה בבקשה תקשיבי" משטרה: אישה: משטרה: "גברת, את נמצאת באמת באיזושהי מצוקה וצריכה עזרה?" אישה: "כן" משטרה: "אז למה את לא אומרת פשוט מה הבעיה?" אישה: "לא, זה לא מתאים אבל משפחתית רגילה עם תוספות תתאים" משטרה: אישה: משטרה: "יש שם מישהו לידך שמאיים עלייך ואת לא רוצה שהוא יידע שהתקשרת למשטרה?" אישה: "כן, כזה, אבל הגדולה, לא הבינונית, הבינונית לא תספיק לכל המשפחה" משטרה: "אוקי, תגידי לי חוץ ממך ומי שמאיים אלייך יש עוד מישהו בבית?" אישה: "שתי תוספות בבקשה, פטריות וזיתים" משטרה: "אלה הילדים? שני ילדים?" אישה: "כן" משטרה: "הגורם המאיים זה האבא? זה בעלך? מישהו אחר?" אישה: "כן, אני צריכה את ההזמנה בשעה הקרוב" משטרה: "יש לך דרך לצאת החוצה מהבית עם הילדים?" אישה: "לא, בלי שתייה" משטרה: "טוב אז תישארי שם, אני בכל מקרה שולחת ניידת. מה הכתובת עוד פעם?" אישה: "הכתובת זה צ'לנוב 6, תל אביב" משטרה: "אוקי, יש ניידת בדרך. האב מוכר לרווחה? יש לו הרשעות קודמות? את מוכּרת לרווחה? יש מישהי שאת בקשר איתה שם?" אישה: "זאת לא פעם ראשונה אז יש לכם כבר אשראי שלי, תחייבו אותי בבקשה. מתי ההזמנה תגיע?" משטרה: "תוך 10 דקות לכל היותר, לדעתי פחות. את יכולה להישאר איתי על הקו עד אז?" אישה: "לא אפשרי. בבקשה שההזמנה תגיע כמה שיותר מהר, הילדים פה רעבים, תודה" ** ניתוק ** כשהמשטרה הגיעה, אכן היה מדובר בגבר אלים ומכה עם הרשעות קודמות של אלימות במשפחה. הילדים נמצאו מבוהלים מתחת לאחת המיטות בבית עם סימני חבלה על הפנים של הילד הבכור. האבא הגיע מאוד מאוחר ובאותו יום האוכל שהאישה הכינה לא נראה לו והוא כעס עליה ודרש שהיא תזמין פיצה. הויכוח התפתח לאלימות, גם נגדה וגם נגד הילדים, ובסוף תחת איומים עליה ועל הילדים שהיו שם היא הרימה את הטלפון כביכול להזמין פיצה. האישה למדה את הטריק הזה ממקרה דומה שהיה בארה"ב. מוסר ההשכל הוא לא שרוב הגברים אלימים (הם לא) – ובאמת שרוב האבות נהדרים, אבל צריך ערנות והקשבה ייתרה לפעמים כי לא תמיד מישהו\מישהי במצוקה יכול לבקש עזרה בדרכים המקובלות.
מאחלת לכולנו חיים שקטים ורגועים.
איתך, גם כשהחיים סוערים. |
|
דבורי רובינשטיין (וקשטוק)
מומחית ליצירת שינויים, לטובה מייסדת ומנכ"ל סוויטש – מרכז מוביל לשינוי |
אין "אני" בלי מי שנמצא עמי
אני מוצאת את עצמי הרבה מאד מתעסקת סביב המחשבות על עתידנו, בני האדם. לאן אנחנו
כל אחת והסוויטש שהיא צריכה לעשות
הפוסט הזה נכתב ביום חמישי בלילה, בלילה מאד. העליתי אותו לרשת החברתית שאני כותבת בה,
הנס הענק שלי! [פוסט מיוחד לחנוכה, ולא רק]
הנס הענק שלי! [פוסט מיוחד לחנוכה, ולא רק] חנוכה. ימים של ניסים. לא סתם ניסים,
מתה. לחיות.
בהמשך הפוסט – תובן הכותרת הדי מוזרה 🙂 יושבת מול הקובץ הפתוח ומנסה לסכם שבוע
ימים של מלחמה ו… שלום. בתוכנו.
שבוע רביעי למלחמת חרבות ברזל מתחיל, ואנחנו רק בתחילת המלחמה. מה עוד נשאר להגיד שעוד
יש קונה עולמה
כותבת אליכן מאשדוד, העיר הדרומית החרדית שבה, בימי בין הזמנים, אין לחם וחלב כבר בשעה
המטפלת המושלמת
האמת שכבר נכנסתי למיטה והחלטתי לא לכתוב הערב את הפוסט השבועי, בעיקר כי הרגשתי שאני
למה אנחנו זוכרים?
דמייני רגע שכל הזכרונות נלקחו ממך. לא הטובים ולא הרעים. גם אלו מאתמול, מלפני שנה
להאלם בלי להעלם
הפוסט הזה הוא המשך לפוסט אחר שכתבתי לפני מספר שבועות תחת הכותרת: "איזו הזדמנות ניצלתי
גזלייטינג
את ציפי, שם בדוי, פגשתי בקליניקה. כשהיא תיאמה איתי את הפגישה, היא הזדהתה בשם אחר
מה שלמדתי מיוצא בשאלה
נכנסנו לחודש אלול. הדגים בים רועדים. הלב שלי מפרפר. בחודש אלול נולדתי, והשנה, לקראת
לא מובן מאליו בכלל! תודה!
אחד בלילה, מוצ"ש. יושבת וחושבת מה לכתוב לקהילה שלי. דווקא שיחת טלפון מלקוחה ותיקה מאד,
שני צדדים למטבע
שנה לא פשוטה עברה עלי, ועל עוד אלפי נשים (וגברים וילדים ונערים ונערות, כמובן) בישראל,
3 דרכים כאסטרטגיה במערכות יחסים
בפרשת השבוע כתוב על יעקב שהתכונן לפגישה עם עשיו ב – 3 דרכים: תפילה, דורון
פורים – איך היום הזה בשבילך?
עוד שבוע נחגוג כולנו את החג הכי שמח בשנה, חג שכל ילד וילדה מחכים לו
הסכנה של הפסיכולוגיה החיובית
הפסיכולוגיה החיובית השתלטה על חיינו, ובגדול, טוב שכך. למי שלא יודעת, הפסיכולוגיה החיובית היא אסכולה שלמה